Monday, July 13, 2009

D N41 T-1 : Antara kurma dan epal...pilihan anda (English translation provided)

UPDATE : Polling day special from Manek Urai click here
TERKINI : Liputan khas hari pembuangan undi Manek Urai, tekan disini
Calun BN-UMNO Tuan Aziz Tuan Mat adalah lulusan UiTM manakala Abe Uji pula kelulusan "Inogo University". Walaupun demikian, pengalaman dikukuhi dengan daya usaha telah melonjakkan Abe Uji menjadi seorang pemborong ikan yang berjaya di Manek Urai.Drama "menuju puncak Manek Urai" sudah sampai ke penghujungnya. Bagaimana kalau diimbas kembali isu-isu yang dibangkitkan di Manek Urai sebagai senarai akhir sebelum keputusan di buat?

Sesuai dengan kedudukannya sebagai pilihanraya dewan undangan negeri, Manek Urai tidak dibanjiri dengan isu-isu nasional. Sebaliknya, kedua-dua belah parti bertanding menggunakan pendekatan isu tempatan.

Antara yang pertama dibawa ialah isu kelayakan calun. Secara sedar atau tidak BN telah membbawa isu ini ketengah apabila Muhyiddin dan Ahmad Maslan, ketua perhubungan UMNO, dikatakan memperkecil-kecilkan kelulusan dan profession calun PAS, Abe Uji.

Calun BN-UMNO Tuan Aziz Tuan Mat adalah lulusan UiTM manakala Abe Uji pula kelulusan "Inogo University". Walaupun demikian, pengalaman dikukuhi dengan daya usaha telah melonjakkan Abe Uji menjadi seorang pemborong ikan yang berjaya di Manek Urai.

Tindakan BN telah mempengaruhi persatuan peraih dan pemborong ikan Kelantan menyatakan sokongan terbuka mereka terhadap abe Uji. Cubaan Muhyiddin untuk menenagkan keadaan tidak banyak membantu BN.

Isu besar yang diketengahkan PAS dalam pilihanraya kecil Manek Urai ialah isu royalti minyak. PAS mendedahkan bahwa Kelantan seharusnya menikmati royalti minyak kerana terdapat pelantar minyak di luar persisiran pantai yang telah mengeluarkan hasil (gas) sejak tahun 2001 dan mengikut perkiraan mereka, kerajaan pusat (Petronas) perlu membayar sekurang-kurangnya RM 1B kepada kerajaan negeri.

Sebagai timbalan perdana menteri, Muhyiddin Yassin telah mengarahkan Petronas untuk memberi jawapan kepada dakwaan PAS itu dalam masa 48 jam mulai 9hb Julai 2009. Malangnya, sehingga 12hb Julai (72 jam), Petronas masih tidak mampu untuk menjawab dakwaan PAS. Ini memperkuatkan lagi dakwaan PAS kerana sikap diam Petronas boleh ditafsirkan sebagai mengakui dan mengiyakan dakwaan PAS.

BN boleh menggunakan khidmat Tg Razaleigh Hamzah. ahli parlimen BN Gua Musang yang juga Presiden Petronas dalam tahun 19075 untuk memberi jawapan kerana Kelantan mengatakan ada perjanjian yang telah ditandatangani Petronas dan Kelantan dalam tahun 1975. Tindakan BN tidak menggunakan Tg Razaleigh juga merupakan satu lagi tindakan kurang bijak BN untuk menangani dakwaan PAS.

Selain dari dua isu utama ini, BN juga telah cuba mengeksploitasikan ketidakhadiran Nasharuddin Md Isa semasa hari penamaan calun dan hari-hari awal berkempen sebagai bukti keretakan saf kepimpinan PAS pusat. BN, terutamanya KJ yang juga Ketua Pemuda UMNO telah mengwar-warkan isu ini diseluruh pelusuk Manek Urai.

Malang bagi BN apabila PAS telah membawa Nasharuddin ke Manek Urai pada 11hb Julai 2009 untuk menangkis tohmahan BN. Disitu, Nasharuddin telah menjelaskan bahwa beliau baru saja menjalani pembedahan kecil minggu lalu.

Terkejut dengan keupayaan PAS membawa Nasharuddin ke Manek Urai, BN mula menukar geraktari dan mula mengatakan bahwa PAS dalam keadaan terdesak sehingga terpaksa membawa Nasharuddin.

Bagi saya, sebenarnya BN berada dalam keadaan terdesak sehingga sanggup memainkan isu ini sebagai bahan kempen di Manek Urai.

Terdesak, Muhyiddin mula memainkan isu pembangunan di Manek Urai. Beliau telah menjanjikan pembangunan dan sebuah jambatan baru bernilai RM 10J sekiranya BN menang di Manek Urai. Umpan ini adalah umpan biasa yang digunakan BN untuk mengula-gulakan pengundi. Masih terlalu awal untuk melihat keberkesanan umpan ini.

Saperti biasa, BN telah mengerakkan seluruh jentera pilihanraya dan agensi Kerajaan untuk berkhemah di Manek Urai sepanjang tempoh kempen. Walaupun demikian, beberapa nama yang menjadi penghias muka BN di kempen-kempen yang lalu tidak kelihatan. Nama-nama saperti Ezam Mohd Nor dan Saiful tidak kedengaran di Manek Urai. Mungkin ini disebabkan calun PR ialah Abe Uji dari PAS dan bukannya dari PKR.

Terdengar juga berita mengenai Ibrahim Ali, ahli parlimen bebas, yang telah turun padang untuk membantu BN tapi suaranya mula tidak kedengaran lagi di akhir-akhir ini. Mungkin beliau baru sedar bahwa kemenangan beliau adalah diatas tiket PAS dan bukannya BN. Apatah lagi beliau telah dipecat dari UMNO.

Selain dari itu, pemilihan Tuan Aziz juga tidak disenangi oleh Ketua Bahgian UMNO yang mengharapkan UMNO memilih beliau sebagai calun. Ini telah menyebabkab kerengganan antara pihak-pihak tertentu dimana "survival politic" menjadi lebih utama dari kemenangan BN.

BN memerlukan kemenangan di Manek Urai untuk menaikkan saham-saham Muhyiddin Yassin, KJ dan Mustapha Mohamed. Muhyiddin ingin memperbaiki rekod 1 - 2 yang sedang disandang beliau sementara KJ ingin membuktikan kepada Najib betapa pentingnya beliau dalam saf kepimpinan pemuda. Mustapha Mohamed perlu menang di Manek Urai sebagai pengesahan kepimpinan beliau dalam UMNO Kelantan adalah bertepatan dan bersesuaian.

BN perlu memenangi Manek Urai sebagai hadiah hari jadi "100 hari" Najib sebagai Perdana Menteri. Untuk itu, BN sanggup "bergolok bergadai" untuk Manek Urai.

PAS mula melihat Manek Urai sebagai keseinambungan kepimpinan. Pemilihan Abe Uji sebagai calun ialah keseinambungan khidmat dan jasa "Paksu Wel" yang telah berkhidmat untuk Manek Urai selama 5 penggal. Abe Uji dilihat sebagai calun paling sesuai kerana beliau senang didampingi rakyat dari pelbagai golongan dan telah terbukti berkesan dalam menjalankan tugas-tugas kemasyarakatan.

Pendek kata, bagi PAS, Abe Uji kini bersedia untuk dimartabatkan sebagai Yang Berkhidmat (YB). Setakat ini, PAS mempunyai penuh harapan untuk mengekalkan Manek Urai.

Apapun, Manek Urai akan kembali tenang selepas 14hb Julai 2009. Apakah Tuan Aziz akan mencurahkan bakti kepada Manek Urai sekiranya beliau kalah di sana? Yang pasti, Muhyiddin Yassin akan kembali ke KL, KJ akan betandang ke stadium Bukit Jalil pada 18hb Julai 2009 untuk menyokong MU (Manchester United) sementara Mustapha Mohamed akan terus diam dengan kes royalti minyak.

Antara kurma (PAS) dan epal (BN), pilihan ada didepan mata. Kurma sebagai ingatan kepada kehendak agama dan kepimpinan ulama sementara epal sebagai taruhan pembangunan. Manek Urai menjadi medan kali ini. Secara ikhlas, saya berharap Manek Urai kekal dibawah PAS kerana BN gagal untuk menangani isu tempatan terutamanya mengenai royalti minyak.

Apa yang utama pada saya ialah kerajaan persekutuan perlu memberi penjelasan mengenai hak Kelantan untuk menuntut royalti minyak. Kenapa Kelantan di anaktirikan dan royalti minyak tidak diagihkan kerana berada di bawah kepimpinan PAS? Adakah ini keadilan yang dilaung-laungkan BN? Adakah ini yang di katakan "rakyat di utamakan", apabila BN lebih mengutamakan kemenangan dari nasib rakyat Kelantan.

Sahabat siber, Ronin WJK begitu yakin bahwa Manek Urai akan menjadi hak BN esok sehinggakan sanggup meletak kredibiliti beliau sebagai ganti. Saya menghormati pandangan beliau tetapi dalam masa yang sama saya menyeru pengundi Manek Urai menggunakan kebijaksanaan dan kewarasan ketika mengundi.

Sememangnya BN sedang bekerja kuat untuk memecah kebuntuan mereka dan mereka mengharapkan Manek Urai sebagai tempat untuk mereka kembali berpijak dengan selesa. Sememangnya juga, PAS perlu mengakui bahwa lawan mereka bersungguh-sungguh inginkan kemenangan dan justeru itu PAS perlu melipatgandakan usaha mereka untuk mempertahankan Manek Urai.

Jangan sekali-kali terjebak dengan helah BN untuk membawa kemajuan dan jambatan ke Manek Urai. Ayuh..mari sama-sama kita buktikan bahwa maruah Manek Urai tidak dapat dibeli dengan jambatan dan janji-janji kemajuan serta mari kita buktikan bahwa andaian WJK salah.

Fikir-fikirlah...

Translation

The drama "To the top - Manek Urai" will come to its peak soon. How about going through the issues raised in Manek Urai as the final check list before making decision?

Fitting to its state legislative, Manek Urai is devoid of national issues. In contrast, both parties choose to adopt local issues.

Amongst the first to be highlighted is the
candidate qualification. Either done intentionally or unintentionally, BN highlighted this issue when Muhyiddin and Ahmad Maslan, UMNO Information chief, is said to bel;ittle the qualification and profession of PAS candidate, Abe Uji.

BN-UMNO candidate, Tuan Aziz Tuan Mat is a UiTM graduate whilst Abe Uji is "Inogo University" qualified. However, through his experience strengthened with his hardwork, Abe Uji becomes a successful fish wholeseller in Manek Urai.

BN's actions influenced Kelantan association of fish whole seller to come out in support of Abe Uji. Muhyiddin's tried to downplay the issue but of litle effect to BN.

The big issue highlighted by PAS in Manek Urai by-election is oil royalty money. PAS's exposure that Kelantan should be given the oil royalty money because of oil rigs in Kelantan offshore has produced gas since 2001 and based on their calculation, the federal government (Petronas) should be paying at least RM 1B to the state government.

As the deputy prime minister, Muhyiddin Yassin has directed Petronas to provide the answers to PAS's claim within 48 hours. Sad to say that up to 12th july 2009 (72 hours later), Petronas is unable to reply to PAS's claim. This enforced PAS's claim due to Petroonas silence which can be read as admitting and supporting PAS's claim.

BN can use the service of Tg Razaleigh Hamzah, Member of Parliament for Gua Musang who was also Petronas President in 1075 to give the response on Kelantan's claim that there is an agreement signed between Kelantan and Petronas in 1975. He was Petronas president in 1975. BN's action of not using Tg Razaleigh is another unwise move made by BN to handle PAS's claim.

Apart from these 2 main issues,BN trie to exploit Nasharuddin Md Isa's absence during the nomination day and the early part of the campaign period as proof of PAS leadership split. BN, especiallly KJ who is the UMNO youth head has announced this to all parts of Manek Urai.

Unfortunately for BN, PAS brought in Nasharuddin to Manek Urai on 11th July 2009 to counter BN's claims. here, Nasharuddin clarify that he has just undergone a small operation the past week.

Shocked by PAS's ability to bring in Nasharuddin to manek Urai, BN change their strategy and start claiming that PAS is in dire straits and has to bring in Nasharuddin.

To me, in actual condition, BN is in dire straits that they are willing to use this issue as part of their campaign ,material in Manek Urai.

Cornered, Muhyiddin has to start relying on development issue in Manek Urai. He has promised development and a new RM 10M bridge in Manek Urai, if BN wins. This bait is a normally used by BN as a sweetener. It is too early to see the effects of the sweetener.

As usual, BN has mobilised all its election machinery and government agencies to camp out in Manek Urai during the campaign duration. However, a few of the front page names used in previous BN campaigns are missing. Names like Ezam Mohd Nor and Saiful is unheard in manek Urai. Maybe this is due to the candidate is not from PKR.

There are also scattered news about Ibrahim Ali, the independent member of Parliament, turning up to help campaigning for BN but his presence has not been detected now. Maybe he has just woke up and realised that he wins on PAS ticket and not on BN's flag. More so he has been dismissed from UMNO.

Apart from that, Tuan Aziz's nomination has has not been well received by the UMNO division head who was hoping to be selected as UMNo's candidate. This has split up certain quarters where "political survival" is more important than BN's win.

BN needs a win in Manek Urai to raise the names of Muhyiddin Yassin, KJ and Mustapha Mohamed. Muhyiddin wants to better his current 1 - 2 record whilst KJ wanted to proof to Najib how important he is in the youth leadership lineup. Mustapha Mohamed needs manek Urai as an endorsement to his leadership in UMNO Kelantan and taht his appointment is timely and perfect.

BN needs to win Manek Urai as a "100 day" present to Najib as the prime minister. For that, BN is willing to go all out to win manek Urai.

PAS sees Manek Urai as the continuity of their leadership. Choosing Abe Uji is a continuance to the services of Pak su Wel wo has been servicing manek Urai for the past 5 terms. Abe Uji is seen as the most suitable candidate as he is easy going and has proven to be effective in social works.

In short, for PAS, Abe Uji is ready to be declared as the "Ready to serve (YB)". For now, PAS has full confidence in retaining Manek Urai.

Whatever, Manek Urai will regain its peace after 14th July 2009. Will Tuan Aziz be providing his service there if he lost? The thing for sure is Muhyiddin will be returning to KL, KJ will be visiting Bukit Jalil stadium on 18th July 2009 whilst Mustapha Mohamed will keep his silence in regards to the oil royalty claim.

Between date (PAS) and apple (BN), the choice is there. Date as a reminder to the religous needs and the ulama leadership whilst apple is the development bet. Manek Urai is the place now. Honestly, I hope that Manek Urai remains under PAS because BN has failed in local issues especially those regarding the oil royalty.

The main thing for me is for the federal government to give explanation on Kelantan's rights to claim oil royalty money. Why is Kelantan being ill treated and the oil royalty not given under PAS's government? Is this justice as frequently claimed by BN? Is this "people first", when BN's priority is to win than to care about Kelantanese welfare.

A cyber friend. Ronin WJK is so confident taht manek Urai will be won by BN tomorrow taht he is willing to put his credibility on the line. I respect his views but at the same time urge manek Urai voters to use their intelligence and sanity when voting.

It is without doubt that BN is working very hard to break their fall and they are hoping Manek Urai will be the place where they can rise again and step on safer grounds. It is also without doubt that PAS needs to admit that their opponent is hungry for a win and as such PAS needs to double their efforts to defend Manek Urai.


Don't ever fall to BN's tricks of development and bridge to Manek Urai. Let us all prove that Manek Urai cannot be bought by a bridge and promises of development whilst proving WJK is wrong in his assumption.

Think about it...

Till then...G'nite M'sia...wherever u are...

13 comments:

Anonymous said...

Tomorrows D-Day, Manek Urai will decide a lot of things.

Considering the amount of time and effort put in by DSAI, TGNA .....and how LITTLE time put in by TGHA and Nash..... if Manek Urai is lost, it will b a BIG blow to TGNA and DSAI, watch for UMNO to capitalise.

We need to win and win bigger majority!!!!

How i wish an UMNO MP will kick the bucket especially in Perak. Watch BeeEnd sweat then, now they are practically in a no lose position.

If one of their MPs die, Pakatan will b in a no loss position.

nightcaller said...

Anon 11:02

This is it. There are already words spreading out of buying voters in Manek Urai.

Hopefully PAS will retain its seat with reduced majority. BN is working hard to slash down the majority and things are not going their way.

As for Perak, if there is a vacancy in the state seat, all hell will break loose with BN fighting tooth and nail to hold on their illegal power. What will be worse if the state seat falls vacant during the last years ie in 2011or 2012. With equal number of seats in the house, teh house will not be able to conduct its seating properly. Mark my word on that.

ahoo said...

Whenever buy-election occurs, bn will always offers a carrot ! These people just don't grow up. They think that politics of yesteryears can still be applicable to today's youths.

In any case, the bn people are always treating others (states not under their rule)as step children. They think that we owe them their ministerial posts. I hope that the people of MU teach them a good lesson and by the way, Malaysia-kini reported that money changes hands ? I'm sure that was for services rendered, lah, i.e money for you IF you WORK (VOTE) for me.

looes74 said...

Nightcaller,
It does not look good on PAS. It seems that PAS won with 90 majority. Hmm......That's very bad

Anonymous said...

bad for whom?
bad for the kluk-klek?
its a damn good result for the prokhairy's as khairy single handedly managed to pull BN within touching distance of PAS as predicted by the Wenger J Khairy

looes74 said...

Anon,
So Hadi Awang should think UG with UMNO thereafter?

Nightcaller,
Well, PAS got to do a thorough post mortem. One thing is for sure, there will definitely be SNAP election for Perak or even Malaysia
Najib would be very tempted.

Anonymous said...

Not too sure how this plays out but I know one thing, this result will weaken TGNA and the Kelantan faction in PAS.

The perception would b for all the hard talk and Kelantan is my home ground, TGNA came within a whisker of losing MU.

The mass media propaganda machine will have a field day in the coming days. Watch for the spin now!!!

nightcaller said...

Ahoo;

The money is for travel expenses :). But if I understand correctly, this expenses has been paid in KL.

Let's see after this slim loss whether BN will provide the development as they promises. Remember that the rakyat has long memories...

Looes 74

Yes, PAS needs to sit down and see what went wrong. More so, PR needs to understand what's happening in Penang, Kedah and Selangor has some effects in Manek Urai.

Najib may be tempted, but is he willing? Have the snap election now and BN can say goodbye to Putrajaya...

Anon 9:02

Never write off the wise old man. Manek Urai is just teasing BN. And PAS is hoodwinked with over-confidence. Nik Aziz will still be strong and that shows in Manek Urai where the message is simple - no unity govt talk with UMNO.

Let's see how KJ approach the intellectual discourse...he comes in Manek Urai with silencers, now he's leaving smokeless as ever...

Anon 8:12

As I said to WJK, there is no way for BN to win and I am proven correct. Even if PAS wins by a vote, it is still a win...so there goes WJK's prediction...

looes74 said...

D'nightcaller,
Perhaps, effect in Manik Urai due to developments in Penang, Kedah & Selangor is not that great. Admit it, it ealt with TGNA & the gang pretty badly. I am not sure if Hadi Awang going to do something to consolidate PAS under his care. If that happens, bad news
Azizan & his Batu 9 team should be very afraid now. What happen in Manik Urai can happen in Kedah. Seriously, they must do something concrete to run the state government much better. Perhaps, more power sharing with non muslims Aduns in PKR & DAP
In Perak, I am sure Najib is going to have SNAP election. Looking at the result, both in Trong & Manik Urai, the composition of Pakatan Rakyat shall still be more or less the same. Actually, it's better for Pakatan Rakyat Perak if they takes over the power in Perak following the coming SNAP election if that happens. Perak shall be the showcase how a true Malaysian runs without colour, race or creed.
Najib would have a field day tommorrow. He is likely to call for SNAP elections. Pakatan Rakyat be ready
The composition of candidatures must change. In 2008, PAS has more Aduns & PKR has more MPs. This must change.
I heard from Lina Soo that DAP Sarawak is too arrogant. What rubbish! It's that Dominque Ng created the mess in Sarawak.

nightcaller said...

Looes74

Najib may not be all that happy since he is on the way to Egypt to attend NAM.

That means Pr has 5 additional days to consolidate and access their true strength.

Sarawak's DAP need to be accomodating there since they are the PR pioneers in Sarawak.

Azizan has the abattoir proposal on his desk and he should speed up the approval to regain the trust of non-Muslims.

PAS need to regroup and discard their alter-image. How can they trust UNO when UMNO is openly seen dispensing "travel expenses" allowance in Manek Urai? That means, UMNO rely on money to win.

Nasharuddin and Hadi needs to send a strong message to their people - no unity govt with UMNO-BN. Their "idea" of unity talk almost cost them Manek Urai.

If there is snap election, you may need to take some time off and work within DAP to co-ordinate things with the rest of PR.

Najib has been dishing out goodies along the way. But that does not rub off the perception that he is involved with the model.

Anwar will be tied in court next week, so he could not do much if there is a snap election. We'll see if BN dares to risk all in snap election...and I would be happy to oblige the other ronin...:)

CHAIRMAN KAGA said...

KALAH BERMAKSUD KALAH
KALAH LAWAN SATU LAWAN SATU KIRA ADA MARUAH
NI KALAH PIHAK PAS
LAWAN POLIS
LAWAN JENTERA KERAJAAN
LAWAN LINGAM
LAWAN WANG PETRONAS
LAWAN HELIKOPTER AIRWOLF
LAWAN DUIT BERIBU JUTA RINGGIT
LAWAN WAN MALAYSIA
LAWAN PIHAK PENCACAI PUAK united malaysia national organization

TETAPI DALAM PERLAWANAN ADA YANG MENANG DAN ADA YANG KALAH
ASAL TAK KALAH TU YANG MUSTAHAK
MENANG MAJORITI 5 RIBU TAK TERMAKSUD WAN MALAYSIA AKAN MEMBUBARKAN DUN
KALAH SATU UNDI BERMAKSUD PUAK GEROMBOLAN united malays national organization TELAH KALAH LIMA KALI BERTURUT TURUT KETIKA BERDEPAN DENGAN PIHAK PEMBANGKANG YANG SERBA KEKURANGAN. INILAH HAKIKATNYA

Anonymous said...

Politically, there is absolutely no reason why Najis should call snap elections in Perak.

Zero upside for him and a whole lot of downside risks.

Just dont see any upside for him.

Sarawak different story , he will run out of time sooner or later.

ONly problem with Sarawak, ...which much like Sabah, Pakatan is really a non entity. They cant even get their seat sharing act together i think. And likely no PAS there, straight cooperation between PKR and DAP and we all know, of the 3, PAS has the most efficient election machinery.

No PAS will hurt Pakatan in Sarawak.

nightcaller said...

Chairman Kaga

Tu yang saya bagitahu kat Anon 8:12. Kalau menang satu undi pun masih dikira menang (kita pakai ayat Che Det jap)...hakikatnya PAS menang 65 undi dan kemenangan itu cukup bermakna apabila masih dapat mengalahkan BN yang menggunakan segala kuasa yang ada, helikopter, duit Kesedar dan memindah "sementara" pejabat TPM ke Manek Urai...yang penting rekod Muhyiddin dah turun jadi 1 - 3, KJ pun sama 1 -3, manakala Mustapha Mohamed 0 - 1.

Anon 10:51

The comentators sense snap election and I give my 2 cents worth of opinion.

However, BN needs to call Sarawak state election soon. PAS may play a role in the state election there, provided all the 3 PR parties can sit down and allocate the seats accordingly. PAS is well-oiled in peninsular Malaysia, I am not too sure about Sarawak..but hey...they have to start somewhere.